Založ si blog

Zázračné studničky – Bratislavský kraj 4.

Miesto:  Bratislava – kalvária

Okres:   Bratislava

GPS:48⁰ 9‘ 36,539 N,  17⁰ 5‘ 56,720 E

 

 

Pravdepodobne prvú Kalváriu na území Uhorska postavili v hlavnom meste kráľovstva, v  dnešnej Bratislave, v roku 1694. Bolo to na mieste, kde sa údajne zdržiavalo turecké vojsko, aby obsadil mesto. Jednotlivé objekty stavali až do roku 1725. Na kopci žili  aj mnísi – pustovníci. Tí areál Kalvárie udržiavali v poriadku a modlili sa spásu duší obyvateľov mesta.Kopec nebol zarastený divokým lesom ako dnes,  z ďaleka bol veľmi dobre viditeľný. Na jeho úpätiach sa nachádzali starostlivo obrábané vinice.

K tomuto miestu sa viaže nasledovná legenda o Krvavej studničke. V pustovni na kalvárii žili dvaja nábožní pustovníci, fráter Blasius a fráter Hieronymus. Sedemnásteho marca 1758 ich  prepadla a na smrť dobila skupina zlodejov. Hľadali cenné náboženské predmety. Dobitých mníchov našli pri studničke neďaleko pustovne. Brat Blasius už bol mŕtvy. Zraneného a ešte žijúceho brata Hieronymusa odniesli do nemocnice Milosrdných bratov, kde nasledujúci deň skonal. Stačil však rozpovedať dosť informácií o prepadnutí. V lese pri Lamači zlodejov a vrahov pochytali. Súd udelil dvom trest smrti a ostatným dlhoročné väzenie. Našli sa poverčiví ľudia, ktorí tvrdili, že večer na kalvárii pri kríži  možno vidieť mihajúce sa svetielka. Mali to byť bludné duše vrahov, ktoré nenachádzali pokoja na onom svete. Traduje sa, že dva dni pred Jozefom sa voda v studničke, pri ktorej našli pustovníkov, mení na krv. Preto vznikol názov Krvavá studnička.

Vybral som sa pohľadať Krvavú studničku. Mal som šťastie. Hneď na začiatku kalvárie som stretol pána  Mariána Oravca, ktorý je predsedom kresťanského spoločenstva „Sprevádzajúci – pútnické bratstvo“. Ukázal mi kde sa nachádza studnička, vlastne to bola studňa. Bola už bez vody, pravdepodobne tu nahádzali materiál zo zbúraných objektov kalvárie. Niekto meral aká je studňa ešte hlboká a zanechal tam kus konára zo stromu. Boli sme sa pozrieť aj na miesto, kde sa pravdepodobne nachádzala pustovňa. / vyústenie Ostravskej ulice do lesa kalvárie/ Nezostali po nej žiadne stopy, len v kopci kus rovnej plochy Dozvedel som sa ešte veľa zaujímavostí o kalvárii a starej Bratislave.

Ja som si zvolil prístupovú cestu na kalváriu  Hlbokou cestou. Popri jaskyni, ktorá je verným napodobením Lurdskej jaskyne a popri kostole Panny Márie Snežnej. Späť do centra Bratislavy sa dá zísť lesným chodníkom až na Pražskú ulicu.

wp_20171101_11_06_55_smart

img_0001

img_0003

 

 

Zdroje:

http://www.sprevadzajuci.sk/Krizova.html

https://bratislava.sme.sk/c/20476572/ake-potoky-a-studnicky-su-v-bratislave.html

https://www.bratislavskenoviny.sk/historia/9677-prva-kalvaria-v-uhorsku-bola-v-presporku

https://www.bratislavskenoviny.sk/historia/27882-na-kalvarii-postavili-kostol-bez-strechy

 

Autor fotografií: pieroaz55

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.