Založ si blog

Zázračné studničky – Košický kraj 2.

 

Miesto : Rudník  – prameň Sv. Anny

Okres :  Košice okolie

GPS :  48⁰ 43‘ 13,256   N       21⁰  0‘  39,662  E

 

 

Prameň a kaplnka sv. Anny sa nachádza sa na horskej lúke obklopenej dubovými lesmi, asi 3 km. na sever od obce Rudník, pod Kobylou horou (882 m n.m.). So stavbou murovaného kostola sa začalo v r. 1750 a postavený bol v r.1770,  na mieste, kde predtým stála drevená kaplnka. Pri kaplnke je prameň pitnej vody Sv. Anny s malou kaplnkou  so sochou sv. Jána Nepomuckého. Pri prameni sa nachádza aj malá vodná zdrž a jediná zachovalá budova niekdajších Rudníckych kúpeľov.

Prostredie je tu pokojné, príroda pekná, tajomná. Nielenže sa k tomuto miestu viaže povesť o zázraku, ale ten zázrak uznal aj Vatikán.  V roku 1751 ho vyhlásil pápežskou bulou za pútnické miesto. Nevedno, či Vatikán posudzoval podľa rovnakých informácií, ako dáva povesť, ktorá pretrvala do súčasnosti. Zachoval sa príbeh o mužovi, ktorému zomrela žena a jeho dcéra sa z matkinej smrti pomiatla. Mužovi sa trikrát prisnil rovnaký sen.  Vždy sa mu zjavila akási neznáma žena a prikazovala mu  ísť do Gelnice a ukradnúť z tamojšieho kostola jeden obraz. Obraz má priniesť k dcére a tá sa vraj potom uzdraví. Muž sa rozhodol, že sa tam pôjde aspoň pozrieť. Keď prišiel do gelnického kostola, uvidel na obraze tú istú ženu, ktorá sa mu zjavovala v sne a kázala obraz vziať. Bola to svätá Anna. Muž vzal obraz a utekal s ním z Gelnice cez hory, až došiel takmer k Rudníku. Keď bol na lúke na kopci nad dedinou, rozhodol sa, že si trochu oddýchne. Zaspal, a keď sa prebudil, obraz pri sebe nemal. Lamentujúc nad vlastnou nerozumnosťou prišiel domov do Rudníka.  Jeho dcéra už bola zdravá a vyšla mu z dverí oproti. Tvrdila, že k nej prišla žena, ktorá jej nakázala vstať a navariť otcovi obed. Keď tú ženu opísala, vyzerala rovnako ako tá z otcovho sna, či z obrazu. Na druhý deň prišiel do Rudníka pastier s tým, že na lúke pri prameni je na strome akýsi obraz. To už celá dedina vedela o zázraku, tak sa tam išli pozrieť. Skutočne, obraz bol v korune stromu a ľudia sa k nemu začali modliť. Neskôr tu postavili kaplnku a potom kostol.

Pútnici, ktorí tu chodili boli veriaci rímskokatolíckeho i gréckokatolíckeho vierovyznania, slovenskej, maďarskej i nemeckej národnosti. Tradícia pútí  nezanikla. Vždy počas prvého víkendu po 26. júli, ale aj po 15. auguste tu veriaci vzdávajú hold sv. Anne.

Ku kaplnke so studničkou sa môžeme dostať po zelenej turistickej značke vedúcej z obce Poproč smerom do sedla Podkova (cca 1 hod..),  alebo  po poľnej ceste z obce Rudník. Najmenej náročný a najkratší prístup je  zo sedla Podkova. Ide o asfaltovú cestu, ktorá prechádza horským chrbtom z Rudníka do Zlatej Idky. Na vrchole cesty, kde preklenuje horský chrbát z jednej strany na druhú, je odstavná plocha pre autá i zelená turistická značka s označením sedlo Podkova. Po tejto značke v smere na Poproč sa ide ku kostolu asi polhodinku takmer po rovine.

 

 

 

Zdroje:

 

http://www.keturist.sk/info/nabozenske-pamiatky/kaplnka-sv-anny-v-horach-nad-rudnikom/

http://abov.vucke.sk/trip/abov/abov/kultura/kulturne-dedicstvo/rudnik-barokovy-kostol-sv-anny.html

http://www.putnickemiesta.sk/putnicke-miesta-na-slovensku/roznavska-dieceza/rudnik/

 

Autor fotografií: pieroaz55

 

5-15-25-3

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.