Založ si blog

Záhady na Slovensku – Babia hora

 

Babia hora – tunely

Poľský spisovateľ a záhadológ Jan Pajak vo svoje knihe Tunely pod Babou horou opisuje rozprávanie muža menom Vincent, ktorý tieto tunely aj so svojím otcom  v priebehu 20. storočia navštívil. O čo vlastne ide?

V Babej Hore je vraj vstup do rozsiahlej sieti podzemných tunelov. Nachádza sa niekde na južných svahoch zhruba v jednej tretine výšky hory. Vstup je zamaskovaný. Tunel je tak obrovský že by vošiel do neho voz. Viedol rovno, ako podľa pravítka. Mal skoro kruhový prierez, ale bol trochu sploštený. Povrch bol pokrytý jemnými záhybmi, akoby vytvorenými hrotom obrovského vrtáka. Steny sa leskli akoby boli zo skla. Chodba klesala dolu a bola obdivuhodne suchá. Ozvena krokov bola tlmená, akoby bol priestor vyložený nejakým izolačným materiálom

Rozsiahle tunely majú viesť do každej krajiny sveta, teda do každého kontinentu. Tunelmi sa má dať dostať kdekoľvek, pokiaľ človek vie, ako sa v nich orientovať. V každom tuneli sa po určitých vzdialenostiach nachádzajú väčšie priestory – križovatky, a odtiaľ sa tunely rozvetvujú do ďalších tunelov vedúcich inými smermi.

Vincent, ktorý osobne tieto tunely ešte ako dieťa navštívil, Pajakovi neprezradil, kde sa nachádza vchod, pretože o ňom má vedieť už len niekoľko zasvätených ľudí. Môže byť tento fantastický príbeh naozaj reálny? Jan Pajak síce neuvádza o Vincentovi žiadne podrobnejšie informácie, no tvrdí, že čo sa dozvedel, je pravda.

Za zmienku určite stojí aj to, že o podzemie  Babej hory sa zaujímal aj Adolf Hitler, ktorý dal počas 2. svetovej vojny príkaz, aby ich našli. Nacistickí pohlavári predpokladali, že legendy o podzemí sú pravdivé. Údajne mali zhromaždiť množstvo ďalších informácií o podzemných tuneloch z celého sveta. Veľký záujem mali o hranice bývalého Československa, kde sa rozprestiera Babia hora. Nikde sa však nenachádzajú  informácie, či sa nacistom skutočne podarilo nájsť vstup do rozsiahleho podzemia.

Zmienku o záhadnom podzemí nájdete aj v legendách mnohých iných krajín, pretože podľa legiend podzemné chodby spájajú veľkú časť dnešného sveta, a majú byť staré niekoľko stoviek, ak nie tisícky rokov. Jedna z chodieb vychádzajúca z Babej hory má vraj prechádzať aj pod kostolom v slovenskej obci Rabčice.  Neuveriteľná, ale zaujímavá záhada.

Zo zahraničia:

O podzemných chodbách hovoril aj nemecký archeológ Heinrich Kusch. Ale nie pod celým povrchom Zeme ale „len“ pod celou Európou. To, že v Európe existujú zvláštne podzemné tunely, je známe už dávno – od predminulého storočia, kedy sa vedcom podarilo preniknúť do prvého z nich. Od tej doby bolo podzemných chodieb odhalených toľko, že je ich ťažké spočítať. V niektorých európskych krajinách to bolo po 500 – 700 katakomb. Nachádzajú sa v hĺbke niekoľkých desiatok metrov a mnohé z nich sú vzájomne prepojené. Dnes sa už dá hovoriť o celej obrovskej podzemnej sieti chodieb vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Maďarsku a Turecku. Na Slovensku zatiaľ ešte potvrdené neboli.

                Pri vstupoch do podzemných tunelov boli často budované kaplnky, pretože cirkev sa bála pohanského dedičstva tunelov. Tieto obrovské tunely sú často označované ako staroveké diaľnice, spájajúce jednotlivé miesta v Európe. (určitá podobnosť s našou Babiou horou) Tunely podľa názoru archeológa Heinricha Kuscha vykopali Európania v dobe kamennej pozoruhodne vyspelou technológiou. Podľa doterajšej verzie v tých dobách mali žiť iba primitívni ľudia, ktorí sa živili lovom a obývali jaskyne. Viaceré fakty však nasvedčujú tomu, že v dobe kamennej okrem primitívnych kultúr žili aj kultúry vyspelé.  Kuschovi odporcovia – z okruhu tých vážnejších – nesúhlasia s dobou ich vybudovania. Vraj museli byť vykopané oveľa neskôr. No kedy presne – jednotného názoru niet. Podzemná sieť tunelov privádza vedcov do rozpakov. Kto ju vytvoril?  Prečo a kedy?  Na tieto otázky zatiaľ nemáme odpovede.

 

Zdroje :

http://magazin.atlas.sk/spektrum/nacisti-a-zahada-polskeho-podzemia/774613.html

http://www.hacmor.cz/clanky/tajemstvi-minulosti/sklenene-tunely-a-babi-hora-na-slovensku.html

https://atlara.wordpress.com/2013/01/10/babia-hora-a-tajomne-sklenene-tunely/

http://www.matrix-2012.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=154:tajemne-podzemi-sklenne-tunely-a-babi-hora-ast-ii&catid=79:podzemni-zakladny&Itemid=96

http://snaturou2000.sk/spravodajca/moj-strom

http://magazin.atlas.sk/spektrum/fakty-x-zahadne-podzemne-chodby/803847.html

http://panobcan.sk/archeolog-12-000-rokov-stare-podzemne-tunely-su-skutocne-a-tiahnu-sa-zo-skotska-do-turecka/

https://www.noviny.sk/zaujimavosti/109765-siet-pravekych-chodieb-pod-europou-je-na-nu-napojene-aj-slovensko

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.