Založ si blog

Záhady na Slovensku – rondely

 

Rondely:

 

Rondel je kruhový priestor ohradený priekopami, ktoré sú spravidla na štyroch miestach prerušené bránami. V priemere môže mať od 30 až cez 300 m. Uprostred sa nachádza jama alebo jamy neurčitého významu.

Najznámejší rondel, ktorý každý z nás určite pozná, je známy anglický Stonehenge. Táto  kamenná stavba bola postavená v rokoch 3100 až 2500 pred Kristom. Málokto však vie, že na Slovensku boli podobné stavby, nazývané Rondely, postavené o 2000 rokov skôr ako anglický Stonehenge. Najvýznamnejším je rondel vo Svodíne neďaleko Štúrova, ktorý sa nazýva aj “Slovenský Stonehenge”. Najväčší rondel sa zas nachádza v Hosťovciach s priemerom 250-300 metrov. Na Slovensku bolo objavených viac ako 50 rondelov. Známe rondely stáli napr. v Topoľčiankach, Holíči, Žitavciach, Bučanoch, Golianove atď. Väčšina slovenských rondelov ale súboj s časom prehrala, no letecké snímky ich tvar a rozmiestnenie jednotlivých ich častí bez problémov odhalia. Historici sa domnievajú, že tieto stavby prišli do Anglicka zo strednej Európy, teda z našej oblasti. Ich kolískou je oblasť zaberajúca západné Maďarsko, južnú Moravu a dolné Rakúsko , Čechy  Bavorsko a Slovensko.

Tieto na prácu náročné stavby boli obvykle stavané na veľmi krátky čas. Vraj iba na použitie jednou generáciou jej obyvateľov. Ešte zaujímavejšie je jeho tvrdenie, že výstavba rondelov spadá zhruba do obdobia jedného storočia – od roku 4850 do roku 4750 pred Kristom!

O tom, na čo boli tieto kultové miesta vybudované, sa vedú polemiky. O opevnenie nešlo, pretože žiadny rondel nebol nájdený na prírodou chránenom mieste, má priveľa vchodov a rozmermi nespĺňa predpoklady o fortifikačnom objekte. O ohradu pre dobytok tiež nešlo. Tipuje jeho využitie ako trhového miesta, alebo jeho kultový, či astronomický význam.

To, že sú to rozhodne záhadné lokality, dokazuje aj záujem mnohých záhadológov. Erich von Däniken napríklad považuje rondely za napodobeniny pristávacích plôch pre UFO a verí, že sú spomienkami na mimozemské civilizácie. Iní tvrdia, že tvorili v krajine nejakú sieť (mohli slúžiť napríklad k leteckej navigácii) a tak nemožno hľadať odpoveď v jedinom rondele, ale dívať sa na ne kompletne. Každá z týchto teórií je viac-menej iba hypotetická. Chýbajú nevyvrátiteľné argumenty a dôkazy, ktoré existujú, nie sú dostatočne uchopiteľné. Teda kto tvoril tieto stavby a za akým účelom? Ak sú pozostatkom nejakej dávnej tajomnej civilizácie, kam zmizla? Boli by sme vôbec schopní dnes pochopiť význam týchto objektov? Je množstvo otázok a príliš málo odpovedí. Žiaľ, nikto nedokáže uspokojivo rozriešiť záhadu týchto magických kultových miest.

 

Zdroje:

http://www.zitava.sk/pozitavie-v-praveku/pozitavske-rondely

http://www.svet.czsk.net/clanky/sr/bucany.html

http://tech.sme.sk/c/2991062/rondely-vydali-astronomicke-tajomstvo.html#ixzz4SByDJT5t

http://zahady.org/tajomne-miesta-na-slovensku-2-cast-praveke-kalendare-alebo-miesta-kde-pristavalo-ufo/

http://www.posterus.sk/?p=14634

https://knizocky.wordpress.com/category/slovenske-zaujimavosti-a-archeologicke-zahady/

 

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.