Založ si blog

Záhady na Slovensku – samovznietenie

 

Samovznietenie.

Prípadov samovznietenia bolo v dvadsiatom storočí zdokumentovaných okolo 40. Záhadný fenomén je známy už od stredoveku, keď bol považovaný za boží trest. Doteraz nie je jednoznačne vedecky vysvetlený. Aj na Slovensku poznáme niekoľko prípadov.

Jedným z nich je uhorené telo bezdomovca, ktoré našli v jeho prístrešku. Zaujímavé bolo, že mal spopolnenú panvovú kosť aj stehenné kosti.Svalstvo bolo prakticky nedotknuté. Okolo neho boli plastové fľaše, či handry, ale tie nezhoreli. Oheň musel vzniknúť „v ňom“. Teplota pri spopolnení musela pritom presiahnuť tisíc stupňov. Za akých okolností muž uhorel nikdy nezistili.

Na Slovensku poznáme ešte prípad zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Zhorela dvojica milencov v aute. Interiér auta bol nepoškodený, zatiaľ čo telá boli zuhoľnatené na prášok. Stalo sa to neďaleko Košíc a rýchlosť akou proces prebehol je šokujúca – obete sa ani nepokúsili z horiaceho pekla utiecť.

Posledný je zo začiatku roka 2011. Hasiči našli na jar v jednom z bytov na Krížnej ulici v Bratislave zhorené telo starenky Márie (86). Ako zahynula? To nik nevie. Štyri hodiny predtým s ňou hovorila susedka a nič zvláštne si nevšimla. Podľa hasičov, ktorí videli pozostatky starenky ako prví, niektoré časti tela obete museli horieť tak intenzívne, že boli spopolnené podobne ako pri kremácii.Celý byt bol však ohňom nedotknutý. Nábytok či Máriine papuče oheň vôbec nezasiahol. Žena sedela dva metre od vypnutého sporáka. V byte sa nenašli cigarety ani sviečky. Na mieste nebol žiadny zdroj ohňa, ani horľavina.  Byt bol zamknutý zvnútra a ani pitva nič nezistila. Nad prípadom si údajne lámali hlavu policajti aj experti celé mesiace, na nič však oficiálne nedošli. Neoficiálne však naznačujú jednu možnosť – samovznietenie.

 

Zdroje:

http://www.topky.sk/cl/10/1288363/Zahadna-smrt-starej-Bratislavcanky–islo-o-samovznietenie–

http://www.pluska.sk/slovensko/krimi/slovenske-akty-x-mariino-telo-vzblklo-samo.html

http://www.stopfajceniu.sk/index.cfm?module=ActiveWeb&page=WebPage&DocumentID=10593

http://www.kpufo.cz/oblasti/psy/shc/s_cr8.htm

http://zahradnicek.blog.sme.sk/c/271482/Zahada-samovznietenia-cloveka.html

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.