Založ si blog

Záhady na Slovensku – podzemie

 

Podzemné chodby.

K zaujímavostiam Slovenska nepochybne patria podzemné chodby v našich mestách.

Podzemie Trnavy vyzerá vraj ako ementál a tajné chodby sa križujú nie len navzájom, ale aj nad sebou vo dvoch až troch úrovniach. Známi je prípad rekonštrukcie Zeleného domu v 70. rokoch minulého storočia. Robotníci sa prepadli aj s miešačkou do podzemia a tu sa ešte voda z prevrátenej miešačky okamžite stratila v pukline na podlahe. Pri výkopových prácach v cukrovare zas robotníci objavili vyše tri metre širokú a rovnako vysokú klenutú chodbu s vyjazdenými koľajami a a ryhami v stenách od osí vozov pri ich vyhýbaní. Dĺžka chodby bola po zával asi šesťsto metrov. Spod závalu vraj trčali nohy kostry v mníšskom habite a ruka, ktorá zvierala mešec s mincami. Keďže neboli peniaze na ďalší prieskum, archeológovia vstup do chodby zabetónovali. Pravdepodobne to bola hlavná tajná chodba od kláštora Klarisiek do Kamenného mlyna. V roku 1534, keď Ostrihomská kapitula po úteku pred Turkami sídlila v Trnave, bol mlyn hlavnou zásobárňou múky pre mesto. Magistrát dokonca mlyn aj vyzbrojil delami na odrazenie prvého útoku. Potom mali byť zásoby obilia a múky prevezené podzemím na konských povozoch do mesta, alebo ďalšou chodbou k jezuitom do opevneného bielokostoleckého kaštieľa.

Aj Čachtické katakomby sú opradené množstvom legiend. Rozsiahly labyrint podzemných chodieb je vraj pod celou obcou i jej okolím. Mýty, tradované generáciami, spájajú chladné miesta pod zemou s mučením dievčat, nálezmi kostí neznámych obetí, únikovými cestami grófky Bátoriovej, ale aj úkrytmi pred nájazdami  tureckých vojsk. Katakomby vznikli minimálne v šestnástom storočí. Stavali sa najmä po bitke pri Moháči. Vtedy nastalo obrovské drancovanie a marenie ľudských životov na Považí. Chodbami sa poprepájali aj pivnice, ktoré pôvodne slúžili na uskladnenie potravín a vína. Podzemné priestory boli vykopané do žltej hliny – spraše, mali hladké steny, kde-tu vyzdobené románskymi a gotickými klenbami. Chodbový labyrint ani zďaleka neohraničuje hranice obce.  Katakomby mali pred stovkami rokov Čachtice poprepájať aj so vzdialeným Novým Mestom nad Váhom, Očkovom, Vrbovým.

V Krupine  sú podzemné chodby skoro pod celým historickým centrom. Ich smery a dĺžka sú dodnes zahalené tajomstvom.  Sú takmer pod každým domom. Niektorí hovoria, že chodby v stredoveku viedli aj na asi dva kilometre vzdialenú Vartovku, či dokonca na ešte vzdialenejší Čabraďský hrad. Nikto nevie presne povedať kedy chodby vznikli a na čo slúžili. Pravdepodobne na skladovanie potravín,alebo ako úkryty, či zásobárne počas tureckých nájazdov. Najnovšie údaje hovoria, že najstaršia pivnica mohla vzniknúť v roku 1444. Prvé archívne materiály sú až zo 17. storočia. Čo vieme s určitosťou, nebudovali ich naraz. Ľudia ich rozširovali postupne. Veľké pivnice pod námestím taktiež zostávajú dodnes záhadou. Historicky je však doložené, že v jednej z nich, pod starou radnicou, mučili bosorky. Nikde inde na Slovensku neupálili toľko stríg ako tu. Prvé procesy sa začali v roku 1620, dokopy ich bolo viac než štyridsať. Traduje sa, že poslednú bosorku v Európe upálili v roku 1741 práve v Krupine. Podzemné chodby a pivnice už v minulosti prekvapili obyvateľov, keď sa znenazdania kdesi zjavil otvor do zeme. Napríklad v 80. rokoch minulého storočia pri výstavbe obchodného domu v centre sa do podzemia prepadol báger.

Pavučinami banských diel je hojne poznačená najmä Banská Štiavnica. Množstvo vertikálnych šácht a horizontálnych štôlní sa nachádzalo takmer v každom dome. Nielen „strieborná“ Štiavnica, ale aj „zlatá“ Kremnica bola pretkaná štôlňami a šachtami. Ďalším známym miestom s bohatým podzemím je Rožňava. V okolí starej radnice i pod ňou sú podzemné priestory, ktoré boli pospájané aj     s inými chodbami. Niektoré majú až tri podzemné podlažia a siahajú do hĺbky pätnásť metrov.

Podzemnými útvarmi sa môžu pochváliť aj ďalšie slovenské mestá  napr. Košice, Hlohovec, Plešivec,  Banská Bystrica, Holíč.

 

Zdroje:

http://naszvolen.sme.sk/c/5692432/tajomne-podzemie-pod-krupinou-laka-domacich-aj-turistov.html

http://www.hlavnespravy.sk/krupina-prepadavajuce-sa-pivnice-pod-radnicou-asi-zasypu/102033

http://nastrencin.sme.sk/c/6517276/kilometre-katakomb-spajaju-mesta-aj-obce.html

http://www.vypadni.sk/sk/cachticke-podzemie

http://nasatrnava.sme.sk/c/4866758/zahada-tajnych-chodieb-ostava-nerozlustena.html

http://nastrencin.sme.sk/c/5284474/cachticke-podzemie-v-minulosti-skryvalo-ludi-a-mozno-aj-jantar.html

http://www.cas.sk/clanok/247180/tajomny-objav-v-zemi-nasiel-zdeno-tajne-chodby-krvavej-batoricky/

http://www.trnavskyhlas.sk/c/3108-nasla-sa-tajna-chodba-z-trnavy-do-kamenaca-mrtvy-mnich-s-mescom-zlata.htm

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.