Založ si blog

Záhady na Slovensku – poklad

 

Jánošíkov poklad.

 

Jánovi Mičovskému (56), rodákovi zo Zvolena sa po 300 rokoch  podarilo ako prvému vysvetliť slová Jánošíka, ktoré vyslovil tesne pred smrťou počas súdu v Liptovskom Mikuláši 16.-17. marca 1713. Text výpovede sa síce stratil, ale v 19. storočí Janko Kráľ urobil odpis vtedy ešte zachovaného dokumentu. Ten je uschovaný v národnom archíve v Martine, ako hodnoverný dôkaz

Jedna z otázok na neho bola, kde je jeho skrýša. On odpovedal, že je  tam, ako sa ide z Jablonky do Klenovca cez Cisárske vrchy. Táto veta zostala 300 rokov nepovšimnutá. Možno jedným z dôvodov bolo, že Klenovec bol ako miesto, kde Jánošíka chytili, jasný. Cisárska hoľa taká jasná nebola, ale vedeli sme, že existuje Cisársky vrch nad osadou Drahová. Chýbala však tá koncovka. Odkiaľ vyrážal. Jabloniek je na Slovensku veľa, ale v tomto kraji, ako keby nebola žiadna. Podarilo sa však zistiť, že Jablonka tam bola, ale zanikla. Zostali po nej miestne názvy. Jánošíkova veta tak dostala reálny miestopisný zmysel. V jeho vete je napísané, že tá skrýša sa nachádza vedľa buka, kde stojí aj jedľa. Na buku je vysekaná ruka a tam má svoju skrýšu. V tejto lokalite mohol skryť dukáty, alebo iné dôležité veci.

Za obcou Hrochoť je Jánošíkova skala je masívne skalnaté bralo vulkanického pôvodu, vysoké približne 30 metrov a dlhé 200 metrov. V jej bočnej časti sa zachovala kotlovitá priehlbina a zároveň jaskyňa, nazývaná Abčiná. Podľa povesti si slovenský zbojník Juraj Jánošík práve do Abčinej ukrýval svoje poklady spúšťajúc sa zhora do jaskyne na lane.

Podľa druhej povesti ukryl Jánošíkové cennosti istý baník na jeho príkaz v lokalite Peňažná, pod vrchom Chom, neďaleko Kremnice. Miesto označuje vysoký kríž viditeľný už z diaľky, no bohatstvo ešte nikto nenadobudol.

Iné povesti vravia že sa truhlica s korisťou skrýva v jaskyni vo vápencovom vrchu Korbeľka na Považí, neďaleko obce Gombáš. Dostať sa k nálezu nie je jednoduché. Znalcami odporúčaný algoritmus znie takto:                                                                                                Choď na také miesto v Korbeľke, odkiaľ budeš vidieť dvere na troch krčmách (stankovská, ľubochnianska a gombášska) a dvere dvoch kostolov (Stankovany, Gombáš), a pod tebou je miesto, kde je jaskyňa a v nej je uložený Jánošíkov poklad. Vstup do jaskyne je zakrytý zemou a treba ju odkopať a odhádzať.

Je ešte veľa povestí, v ktorých sa hovorí o miestach, kde Jánošík ukryl svoj poklad. Ak by ste v zemi hľadal dukáty a zlato, zrejme by kopanie bolo márne. Ale keby ste hľadali na Slovensku miesta, ktoré majú svoju magickú silu, možno sú to práve tieto.

V konkrétom období, v odľahlej hornatej krajiny a podľa zaznamenaných výpovedí o Jánošíkovom zbíjaní, nemohlo byť  zbojníčenie moc výnosné. Ale po smrti Jánošíka vznikli aspoň pekné povesti o jeho pokladoch a máme na Slovensku o jednu záhadu viac.

 

Zdroje:

http://bystrica.dnes24.sk/prekvapujuci-objav-poslanca-micovskeho-objavil-som-skrysu-janosika-150465

http://historyweb.dennikn.sk/clanky/detail/janosikov-poklad#.WEHnOdLhDIU

http://www.echoviny.sk/spravy/v-klenovci-janosika-chytili-v-utekaci-nasli-jeho-poklad/

http://bbonline.sk/zaujimave_miesta/janosikova-skala/

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.