Založ si blog

Záhady na Slovensku – kruhy

 

Kruhy v obilí

 

Kruhy v obilí sú geometrické obrazce „vtlačené“ cez rastliny, najmä poľnohospodárske plodiny takým spôsobom, že sú rastliny ohnuté tesne nad zemou. Zaujímavé je, že nie sú nijako poškodené a teda môžu ďalej rásť, ba ešte aj ich klíčivosť narastá. Občas sa vyskytujú aj v snehu, na piesku alebo asfalte, ale tieto nie každý zaraďuje do rovnakej kategórie.

Pokiaľ ide o zdroj, najčastejšie sa im pripisuje mimozemský pôvod, no sú aj hypotézy podľa ktorých ide o prírodné úkazy či dokonca prácu človeka.

O kruhy v obilí sa začala spoločnosť odbornejšie zaujímať až v 70. rokoch 20. storočia, kedy vznikli rôzne organizácie, ktoré ich skúmali. No podľa odkazov v kronikách je zrejmé, že sa ľudia s týmto fenoménom stretli už v 17. storočí. Vtedy ich označovali ako „čarodejné/magické kruhy“ a spájané boli s peklom.

Najstarší zdokumentovaný piktogram na Slovensku je z roku 1941 a objavený bol pri obci Hontianske Nemce. O ďalšom sa píše až z roku 1992, ten bol vo Fiľakove, no dnes sa už nedopátrate aké obrazce znázorňovali. Následne boli tri zdokumentované v roku 1996. Jeden bol v obci Pustá Ves, druhý v obci Blatnica pri Martine a tretí na sídlisku v Bratislavskej Petržalke. V roku 1997 objavili piktogram v obci Malinovo, 1998 v Bučanoch (kde sa dokonca objavilo obrazcov viac v priebehu roka) a v roku 1999 v Malackách. Na istý čas nastalo ticho a žiadne ďalšie kruhy v obilí sa údajne neobjavili. O to viac teší, že tie, ktoré sa vyskytli neskôr boli už lepšie zdokumentované.

Na poli medzi obcou Kozárovce a mestom Tlmače objavil piktogram v obilí, ktorý mal tvar kvetu a jeho obvod bol až 275 metrov . Zvláštnosťou je, že obrazec sa objavil aj o rok, keď bola na poli zasiata repka. Agrosymbol bol nájdený aj v obci Hliník nad Hronom. Tento bol zložený z dvoch kruhov, z ktorého jeden bol ohraničený dvoma polkruhmi. V oblasti Lipník – Tlmače sa na tom istom poli  vyskytol obrazec už tretí krát. Piktogram bol   v tvare kruhu, v ktorého vnútri sa nachádza 6 lupeňov. Piktogram sa objavil aj v obci Pustá Ves pri Vrbovom. Objavil ho 25 ročný muž na ceste do práce, po príchode do kruhu si uvedomil že obilie nie je vôbec polámané. Po tom čo vošiel do najväčšieho kruhu sa mu zatočila hlava a omdlel na približne 10 minút.  Na okraji Petržalského sídliska v Bratislave objavili dva kruhy. Ďalšie pri Kunovskej priehrade, Bučanoch. Piktogram v Radošovciach pri Senici objavili piloti zo Senice. Tajomné kruhy sa objavili ešte na mnohých ďalších miestach na Slovensku.

 

Zdroje:

http://zahady.org/tajomne-miesta-na-slovensku-6-cast-odkazy-z-vesmiru-nase-kruhy-v-obili/

http://domov.sme.sk/c/6514573/kruhy-v-obili.html

http://apadamiro02.blog.cz/

http://ufo.slinto.sk/

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.