Založ si blog

Záhady na Slovensku – gróf

 

Bojnice – zámok

 

Podľa znalcov mágie zámok Bojnice je vraj vybudovaný zo znalosťami posvätnej geometrie – podobne ako egyptské pyramídy. Gróf Pálfy sa vraj usiloval o zmenu svojho sídla na akúsi mystickú hrobku. Nasvedčovať by tomu mali aj požiadavky na rituál pohrebu, umiestnenie sarkofágu a zaobchádzanie s ostatkami. Po smrti grófa mu na jeho prianie bola z tela vypustená krv a nahradil ju roztok glycerínu. Gróf bol premiestnený do rodinnej hrobky, ale jeho sarkofág bol umiestnený na iné miesto ako chcel.

Prvá zmienka o paranormálnych javoch je z roku 1940. Po zámku sa vraj prechádza biela pani a vyskytujú sa rôzne hmlovité tvary a príznak mohutného muža v starovekom odeve. Pracovníci súkromných bezpečnostných služieb sa stretli už v súčasnosti s úkazmi poltergeist – otvárali sa dvere, premiestňovali predmety, otáčali sa kľúče v zámkach, čo potvrdili aj zamestnanci.

Okolo roku 1985 si pracovníci múzea v Bojniciach všimli, že zo sarkofágu, v ktorom sú uložené pozostatky Jána Pálffyho, vyteká akási tekutina. Starší pracovníci múzea tvrdia, že tento úkaz sa začal objavovať oveľa skôr, údajne už v roku 1957. Spočiatku sa tomuto javu nevenovala zvláštna pozornosť. Zriadenci múzea jednoducho malé množstvo záhadnej tekutiny (asi deci ročne) umyli handrou. Prvý obrat v situácii nastal až vo februári roku 1991, kedy dal riaditeľ múzea z hygienických dôvodov uzavrieť hrobku pred verejnosťou. Bolo oprávnené podozrenie, že záhadná tekutina pochádza z rozkladajúceho sa grófovho tela. Tekutina mala konzistenciu smoly alebo medu a bola bez zápachu. Vrchná časť výtoku bola lepkavá, mazľavá, spodná suchá a celá hmota časom sčernala. Ďalším pozorovaním sa zistilo, že objem výtoku sa mení, ale nie je závislý od počasia alebo klimatických podmienok.

Počas uzavretia hrobky prebiehali mikrobilogické a chemické skúšky vzoriek výtoku. Všetci odborníci, ktorí rozbor vzorky skúmali (okresný hygienik, patológ, Chemickotechnologická fakulta v Bratislave i Výskumný ústav pre Petrochémiu) svorne vyhlásili, že výtok neohrozuje zdravie návštevníkov. Po tomto verdikte bola krypta opäť sprístupnená verejnosti. Nebezpečenstvo toxicity, či infekčnosti teda nehrozilo, napriek tomu sa vedenie múzea rozhodlo pristúpiť k sterilizácii vnútrajška sarkofágu prostredníctvo sondového otvoru plynnou zmesou etylénoxidu a oxidu uhličitého. V spolupráci s niektorými firmami prebehla endoskopia, počas ktorej sa podarilo nazrieť dovnútra sarkofágu. Optické zariadenie zobrazilo jeho vnútrajšok. Tento pohľad bol naozaj prekvapujúci. Cínová rakva s grófovými telesnými pozostatkami, bola uložená atypicky, na oceľových nosníkoch vo veku sarkofágu a nie v jeho dolnej časti ako by sa logicky predpokladalo. V podstavci je naproti tomu dutina, ktorej obsah ostáva zatiaľ neznámy. Samotná cínová rakva je na spodnej časti znehodnotená koróziou a z tohto miesta dochádza i výlevu tekutiny. Vedľa nej ležia dva zapečatené balíčky, ktorých obsah budí rozmanité dohady.

Dnes už k výtoku zo sarkofágu v krypte nedochádza. Zaujímavosťou však je, že k jeho zastaveniu došlo práve v septembri 1995. Vtedy sa na Bojnický zámok vrátil po viac ako šiestich desaťročiach vzácny oltár v podobe desiatich gotických tabuľových obrazov florentského majstra Narda di Cione z polovice 14. storočia, Ten Pálffy získal okolo roku 1874 v Taliansku, neskôr bol inštalovaný v Päťhrannej veži, potom v zámockej kaplnke, až bol v roku 1933 odvezený do Prahy. Je známe, že oltár patril k najcennejším pokladom čudáckeho grófa, čo dokazuje i zvláštny fakt, že ho vsadil do kaplnky presne na úrovni sarkofágu, akoby mal plniť akúsi dôležitú funkciu i v dobe, kedy bude jeho majiteľ na mieste svojho posledného odpočinku.

 

Zdroje:

http://www.kpufo.eu/sk/index.php/tajomne-miesta/185-36

http://www.putnici.sk/news/1147

http://www.pohrebnictvo.sk/tajomstvo-sarkofagu/

http://mazanik.tripod.com/bojnice/sarkofag.htm

http://www.novakoviny.eu/archiv/cesty/983-bojnice-zahady-palffy

http://www.czsk.net/dotyky/7_2001/bojnice.html

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.