Založ si blog

Záhady na Slovensku – veľmož

 

Hrobka pri Poprade

 

Nález hrobky germánskeho veľmoža v Poprade – Matejovciach sa považuje za unikátny. „Tridsať rokov sa v Európe nič podobné a také úžasné nenašlo,“ povedal nemecký archeológ Klaus von Carnap-Bornheim. Prirovnanie k nálezu hrobky egyptského faraóna Tutanchamona vraj vôbec nie je prehnané.

Obrovský záujem odborníkov vzbudila hrobka prominenta z prelomu 4. a 5. storočia n. l. Unikátnu stavbu našli čírou náhodou pri výstavbe logistickej haly v priemyselnom parku.

Artefakty z hrobky a kostrové pozostatky analyzovali špičkové laboratóriá v Dánsku či USA. V nemeckých laboratóriách sa nábytok konzervoval vo vákuových komorách z európskeho kozmického programu. Sem prúdili celé procesie vedcov, len aby si obzreli predmety nájdené pod Tatrami. Mimoriadnu pozornosť prejavili bytoví dizajnéri. Nábytok z tohto obdobia sa v nadalpskej Európe totiž nikde nezachoval. Možno pár kusov v severnom Nemecku, no určite nie z takto honosného prostredia.

Odborníci sa zhodujú, že stavba je unikátnym architektonickým a technickým dielom. Vonkajšiu komoru tvoria trámy s rozmermi dvadsať krát pätnásť centimetrov a dĺžkou až štyri metre. Vnútorná komora je postavená z dosák miestami až štyridsať centimetrov širokých. Spájali ich kazetovým systémom alebo perodrážkou, v hornej časti zapadali do líšt. Rovnako bola postavená aj sedlová strecha malej hrobovej komory. Je teda zjavné, že technológia, ktorá sa používa dodnes, je stará minimálne 1700 rokov. Postaviť takúto hrobku bolo v tých časoch určite mimoriadne zložité. Vyžadovalo si to nasadenie veľkého množstva zručných remeselníkov a zrejme aj nemálo peňazí.

Vedci sa stále divia, že ľudia žijúci niekde pod Tatrami boli aktívnymi šíriteľmi prvkov antickej civilizácie. No mnohí barbarskí náčelníci boli v tej dobe rímskymi vojvodcami. Je pravdepodobné, že aj tento mladý muž slúžil v rímskej armáde. Naznačuje to konštrukcia hrobky. Je izolovaná rovnakým spôsobom, aký popisujú rímske stavebné príručky. Ide o nečakane pevné previazanie s civilizačnými centrami tej doby. Konštrukciou hrobky aj výbavou silne pripomínajúci antické sarkofágy.

V hrobke bol uložené pozostatky 20-25 ročného mladého muža s predpokladanou výškou 172 cm. Podľa analýzy DNA sa mŕtvy alebo jeho predkovia sa narodili niekde medzi Volgou a Uralom, teda  východne od nášho územia. Nevieme čo viedlo jeho súkmeňovcov, že ho pochovali ďaleko od jeho domoviny. Obdobie do ktorého spadá táto udalosť bolo v Európe veľmi turbulentné, obrovské masy obyvateľstva sa dali do pohybu v súvislosti s obdobím „veľkého sťahovania národov. Na území Slovenska na prelome 4. a 5. storočia ešte od počiatku doby rímskej sídlili svébske kmene Kvádov, ktorých hranica osídlenia sa posunula od dolného Váhu až po Žilinskú kotlinu a úpätie Nízkych Tatier. Na východnom Slovensku prežíva vandalské osídlenie, doložené intenzívnou hrnčiarskou výrobou a hutníctvom kovov

Kto vlastne bol onen veľmož, ktorý bol pochovaný v tejto honosnej podzemnej krypte? Vladár spod Tatier rád sa obklopoval prepychom a luxusom, ktorý si mohla dovoliť len spoločenská elita v Ríme. Odborníci vylúčili, žeby išlo o kvádskeho kráľa Gabiniusa, ako to naznačovali špekulácie pri počiatkoch fantastického archeologického objavu. Jeho súkmeňovcom bol možno Vandal Stilicho, najväčší rímsky vojvodca tých čias.

Naši historici nechcú pripustiť že by to mohol byť Slovan. Hoci už koncom 4.storočia časť Slovanov spolu s Gótmi prekročila dolný Dunaj a zastavila sa na hraniciach Byzantskej ríše. Nemohol to byť jeden z nich? Veď v tom období prvé vlny Slovanov zasiahli východné Slovensko (prelom 4.-5. storočia).

Mnohé nezodpovedané otázky o živote a smrti tohto významného člena súvekej spoločnosti sa zrejme už nikdy nedozvieme. Každopádne však tento objav zviditeľnil našu krajinu a tatranský kraj ďaleko za hranicami.  Slovensko už navždy zostane zapísané ako miesto tohto záhadného nálezu.

 

Zdroje:

http://www.archeologiask.sk/rim-a-stahovanie-narodov/clanok/article/kto-bol-velmoz-pochovany-pod-tatrami-1.html

http://zurnal.pravda.sk/fenomen/clanok/326862-tajomna-hrobka-spod-tatier-okuzlila-vedcov-i-majstrov-dreva/

http://www.egyptan.sk/clanky/prispevky/novinky-z-archeologie/slovensky-tutanchamon-pochovany-pod-tatrami.html

http://www.zahadyslovenska.sk/sk/e6.html

http://www.suskk.sk/products/a2014-12-pribeh-roka-2014-mame-tutanchamona-len-ho-niet-kde-vystavit1/

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.