Založ si blog

Zázračné studničky – Banskobystrický kraj 3.

 

Miesto :  Dačov Lom – Meričkovka studnička

Okres :   Veľký Krtíš

GPS :     48,319160° N,   19,236553°

 

Meričkovka studnička je a legendami opradený prameň, pravdepodobne ešte z pohanských čias. Nie je tu žiadna kaplnka ani svätý obrázok.

Pri prameni sa vraj schádzali chorí a umývali si choré miesta handričkami. Pri odchode to všetko zanechali pri prameni aj s chorobou. Pre chorých, ktorý nemohli chodiť, naberali vodu do rôznych nádob a kúpeľ pripravovali doma. Prinesená voda z Meričky sa až dovtedy, kým sa kúpeľ neuskutočnil, nesmela položiť pod strechu, ale musel sa ponechať na voľnom mieste. V opačnom prípade stratila voda liečivý účinok.Keď nepomohli tieto spôsoby, použil sa tretí, vyžadujúci dávku smelosti. Jeden z členov domácnosti sa pred polnocou vybral na cintorín, kde zo siedmych alebo deviatich hroboch mŕtvych rovnakého mena ako nemocný odtrhol po jednej zelinke. Keď bola chorá Zuzka z hrobov Zuzán, keď Janko z hrobov Jánov. K tomu odlomili zo siedmich drevín po jednej halúzke. Ak bol chorý muž, tak z drevín mužského rodu, ak bola chorá žena, tak z drevín ženského rodu. Donesené zelinky a halúzky sa namočili do vody z Meričkovky. Kúpeľ sa uskutočnil za východu slnka a voda sa po skončení vyliala na krížne cesty.

Ku studničke sa dostanete úzkou asfaltovou cestou z Dačovho Lomu okolo bytoviek smerom do obce Sucháň. Naľavo bude plechová budova, pravdepodobne pre ustajnenie dobytka, ďalej na kopci vpravo býva kopa slamy. Od kopy  treba ísť smerom k planej hruške, ďalej k čerešni a cez lúku až do lesa. Po svahu zísť až na dno žľabu. Na opačnej strane žľabu je studnička. Napravo smerom hore od studničky  je zastrešené krmidlo pre zver, vpravo potom potok.

Dúfam, že popis je dostačujúci. Miestni obyvatelia  asi moc neporadia. Pýtal som sa šiestich, ale o tejto studničke ani len nepočuli. Ja som vedel len že je medzi obcami Dačov Lomom a Sucháň. Nakoniec som ako zázrakom zbadal na stráni oproti  prechádzajúcu sa osobu. Bol to starší muž, ktorý mi povedal, že ako chlapec s otcom chystali drevo na zimu neďaleko studničky a odvtedy tam však nebol. Napriek tomu mi popísal trasu pomerne podrobne. Ešte dodal, že kedysi, keď ešte neboli lekári, chodili tam matky s chorými deťmi. Takže sa na studničku ešte celkom nezabudlo.

 

 

Zdroje :

https://okresvk.wordpress.com/2014/05/28/dacov-lom/

http://obed.vkinfo.sk/?page=katalog&kat=clanok&id_clanok=433&ns=studnicka-merickovka

zx

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.