Založ si blog

Zázračné studničky – Prešovský kraj 5.

 

Miesto : Šašová

Okres : Bardejov

GPS : 49,256884 N   21,447425  E

 

Neďaleko kostola je kaplnka z roku 1888 s prameňom vody. Ľudová legenda hovorí, že prameň pomáhal liečiť najmä očné choroby.

Obec je však viac známa ikonou – obrazom Panny Márie s dieťatkom v náručí zo 14. storočia. Presnejšie údaje o zázrakoch spojených s ikonou sa nezachovali, ale isto sa tu udiali mimoriadne udalosti, o čom svedčí vzácny dokument, list pápeža Pia VI. z 30. júna 1779, v ktorom sa hovorí o udelení plnomocných odpustkov pre chrám v Šašovej. Pôvodný drevený chrám bol postavený ďaleko za dedinou a jeho súčasťou bola aj mariánska ikona, ktorá dnes priťahuje pútnikov V prvej polovici 19. storočia, najmä pre veľkú vzdialenosť chrámu od obce, rozhodli sa obyvatelia postaviť nový murovaný chrám priamo vo farnosti. Po vybratí vhodného miesta veriaci požiadali vlastníka pozemku o predaj. Ten, aj keď mal dosť zeme, odmietol. Keď sa však milostivý obraz niekoľkokrát zjavil na tomto vyhliadnutom mieste, v majiteľovi sa pohlo svedomie, a tak nielenže súhlasil s výstavbou, ale pozemok na tento účel daroval. Výstavba chrámu bola ukončená v roku 1842 a súčasne bol doň prenesený zázračný obraz. V súvislosti s týmito udalosťami sa spomínajú aj mimoriadne vypočutia a uzdravenia.

 

Neďaleko Šašovej je obec Dubinné. V strede obce sa nachádza pravdepodobne najstarší dub v strednej Európe. Má minimálne 800 rokov, pravdepodobne aj viac. Jeho vek sa už nedá presne určiť, pretože je bútľavý a najstaršia časť stromu je nenávratne preč.                                                                                                                                                                                                                                                 Výška stromu je 25 metrov, priemer koruny 20 metrov a obvod kmeňa pri zemi je 12,33 metrov, v prsnej výške 7,33 metra.

Podľa dostupných písomných záznamov už počas bratríckeho hnutia na Slovensku (1440-1465) ho zachránili pred vyrúbaním iba zaplatením vysokého odstupného, na ktoré sa vyzbierali všetci obyvatelia dediny. Podobne ho zachraňovali za 1.aj 2. svetovej vojny, keď slúžil delostrelcom ako orientačný a zameriavací bod. Rakúšanov uprosili, aby naňho nepálili a neskôr presvedčili aj Nemcov, ktorí ho chceli vyrúbať, aby sovietom nemohol slúžiť na zameriavanie delostrelectva.                                                                                                                                   V 18. storočí sa miestnym obyvateľom v korune stromu vraj zjavila Panna Mária. Preto na kmeň stromu pripevnili jej obraz a neskôr vybudovali kaplnku. Dnes má tento strom štatút chráneného stromu.

Zdroje :

http://www.grkatpo.sk/?sasova

http://www.ortutova.sk/historia_farnosti.php

ab

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.