Založ si blog

Zázračné studničky – Nitriansky kraj 2.

 

 

 

Miesto:  Pozba – Studnička pri kaplnke Sedembolestnej Panny Márie

Okres: Nové Zámky

GPS: 48,112017° N,  18,392313° E

 

Stará legenda vraví, že v 18. storočí boli blízko studničky pasienky a pastieri sa chodili umývať k prameňu. Často pozorovali bielu holubicu, ktorá sa v prameni kúpavala. Jeden pastier mal slepú dcéru a raz, keď tam videl kúpať sa holubicu, poumýval aj dcére oči. A stal sa zázrak – dcére sa vrátil zrak. Chýry o ňom sa doniesli aj k miestnemu pánovi. Ten týmto klebetám nechcel uveriť a posmieval sa im. Raz vyhlásil, že má slepého koňa a ak sa aj tomu vráti zrak, potom určite uverí. Ľudia teda tak aj urobili. Umyli koňovi oči a naozaj sa mu vrátil zrak. Jemu sa vrátil, ale pán vzápätí oslepol.

Onedlho sa stal aj druhý zázrak. Pri liečivom prameni sa konali omše v maďarskom aj slovenskom jazyku. V údolí rástla stará hruška, pri ktorej sa slúžila slovenská pobožnosť. Raz počas omše sa isté choré dievča z obce Strekov zadívalo na hrušku a v jej konároch uvidelo Pannu Máriu. Krátko nato sa dievča uzdravilo.

Neskôr na mieste starej hrušky postavili kaplnku a z jej dreva rezbár vyrezal sošku Sedembolestnej Panny Márie, Pietu. Socha je zhotovená z jedného kusa dreva. Je jedinečná, lebo Panna Mária na nej nesedí ako na iných zobrazeniach, ale kľačí na jednej nohe. Takýchto sôch je vraj na svete iba osem.

V roku 1841 bola v blízkosti prameňa postavená prvá kaplnka. Prvá svätá omša sa v Studničke pri kaplnke slúžila v roku 1869 na žiadosť veriacej z Tekovských Lužian, pretože vďaka uzdravujúcemu prameňu sa vyliečila z ťažkej očnej choroby.

Existuje veľa svedectiev zázračnej uzdravujúcej sily vody z tohto prameňa. Účinkovala najlepšie v prípade očných chorôb a slepoty. Vravieva sa, že vrátila zrak mnohým slepcom.

Studnička sa nachádza pri štátnej ceste z Pozby smerom na Bardoňovo.

V blízkosti Pozby sa nachádzajú známe termálne kúpele Podhájska. Mnohí návštevníci Podhájskej si urobia aj výlet k Studničke. Menej známa je zrúcanina paulínskeho kláštora v Mariačaláde, v katastri obce Veľké Lovce. Počas nebezpečenstva slúžil ako ochrana pre ľudí a v čase mieru ako svätyňa. Dvojvežový kostol, bol podobný tomu v Marianke. Pri ceste z Veľkých Loviec do Podhájskej je vraj malá kaplnka Sedembolestnej Panny Márie z roku 1512. Soche, ktorá sa tam nachádza, sa hovorí „žijúca“. Sú vraj svedkovia, ktorí videli ako sa socha hýbe.

 

Zdroje:

http://studnickapozba.sk/

http://www.nazorobcana.sk/novinka-sprava-aktualita/kultura/clanok-313/putnicke-miesto-na-juhu-slovenska

http://www.apartmanmonty.com/vylety-do-okolia/

http://www.zitava.sk/kostoly-klastory-a-krize/studnicka-v-pozbe

12345

 

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.