Založ si blog

Zázračné studničky – Trnavský kraj 1.

 

Zázračné studničky – Trnavský kraj 1.

Miesto : Unín

Okres : Skalica

GPS :   48,734949° N,    17,264263° E

 

 

O zázrakoch na Záhorí sa zachovali cirkevné záznamy v pútnických miestach Šaštín alebo Marianka. . Ale zázraky sa konali aj inde, ako ostalo v pamäti miestneho obyvateľstva. Myslím na zázračné studničky.

Miestnymi ľuďmi je to veľmi obľúbené pútnické miesto Hostečná studnička Od nepamäti si sem ľudia chodievali po liečivú vodu z prameňa, pričom práve druh ochorenia, na ktoré mala mať studnička liečivé účinky, jej dal názov. Slovo hostec, je vraj ľudový názov pre reumu.

K tomuto miestu sa viaže kronikou zaznamenaná príhoda. Istý drevorubač mal na rukách vredy . Chodieval si pravidelne  umývať ruky k prameňu,  ktorý vyvieral na úpätí lesného svahu a prosil  Pannu Máriu o pomoc. Vredy mu zmizli a zostali čisté, bez známok ochorenia. V inom príbehu sa spomína, že dcéra šľachtica z Viedne si chodila umývať očí vodou zo studničky a uzdravila sa zo šedého zákalu. Vraj tu boli ešte mnohí ľudia uzdravení pri chorobách kože, zraku, tráviacich orgánov

Od pani z Koválova, ktorú som stretol pri studničke som sa dozvedel o nasledujúcej príhode, ktorá sa vraj stala len nedávno.

V neďalekej dedinke mali chlapčeka, ktorý bol dlhodobo chorý. Choroba sa prejavovala tým, že keď  niečo zjedol mal zdravotné problémy. Lekári  postupne obmedzovali jedlá ktoré mohol konzumovať. Zdravotné problémy však pokračovali. Upodozrievali aj  jeho matku, vraj nedodržiavala pokyny lekárov. Nešťastná matka sa bola vyžalovať k Panne Márii pri Hoštečnej studničke. Nabrala si vody a odišla domov. Doma dala z vody napiť synovi, ktorý sa potom išiel hrať von. Neskôr k nim prišla návšteva, ktorá doniesla plnú misu šišiek. Misu položili na stôl a ostala nestrážená. Chlapček sa medzitým vrátil domov a šišky pojedol. Kaď to zistili, nastala panika a obavy, že budú musieť  s ním ísť do nemocnice. Ale všetko dopadlo dobre, od kedy sa napil vody z Hoštečnej studničky problémy prestali.

V minulosti bola pri studničke veľká vŕba a na nej obraz Panny Márie. V dutine tejto vŕby ľudia nechávali šaty, košieľky, čapice detí, ktoré sa tam uzdravili. Podľa tohto pohanského zvyku by sa dalo usudzovať, že zázračným účinkom vody  verili už v predkresťanskom období.

Studničku nájdeme ju ak na konci obce  Radošovce – Vieska, smerom na obec Oreské  odbočíme vpravo na úzku asfaltovú cestu.  Popri Pavlovskom jarku prídeme k zrubovým objektom, pravdepodobne k bývalej horárni. Tu odbočíme vľavo na lesnú cestu a po chvíľke uvidíme kaplnky pri Hoštečnej studničke.

 

Záhady na Slovensku – Meč „exkalíbur“

11.12.2023

Aj my sme mali legendárnych veľmožov, o ktorých sa píše v kronikách – Pribinu, Rastislava, Svätopluka. Z tohto obdobia sa našlo množstvo vzácnych vykopávok . Ani jednej nalez sa však nemôže zapísať do histórie ako legendárny meč kráľa Artuša. Legenda hovorí, že sa Svätopluk pred svojou smrťou utiahol medzi pustovníkov pod Zoborom. Predtým zabil svojho koňa [...]

Záhady na Slovensku – Kamenné dvojkreslo

06.04.2023

Kamenné dvojkreslo sa nachádza v obci Lietava neďaleko Lietavského hradu. Údajne bolo vytesané talianskymi kamenármi v roku 1788. V tejto oblasti lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína. Dvojkreslo je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, ktorý je z tohto miesta viditeľný. Je neobvyklé, že po celodennej namáhavej kamenárskej práce [...]

Záhady na Slovensku – Halný

22.03.2023

Halný je vietor, meteorologický jav, ktorý sa vyskytuje najmä v západných Karpatoch, konkrétne na juhu Poľska. Najintenzívnejší je pod severnými svahmi Vysokých Tatier v regióne Podhalie, no zafúkať môže až do Krakova. Taktiež sa môže objaviť aj v údolí Liptova. Názov pochádza z poľského slova hala, čo v preklade znamená hoľa, horské lúky či horské [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.